Turbodmychadlo ušetří 40 % elektrické energie

Poslední roky vnímáme elektrickou energii jako cennou komoditu. Její úspora je jedním z klíčových argumentů, proč (nejen) čistírny odpadních vod zvažují investici do modernizace odvodňovací technologie. V době, kdy se účty za elektřinu šplhaly do astronomických výšin, jsme na trh uvedli zcela unikátní turbodmychadlo, které spotřebu energie zásadně sníží. Turbodmychadlo má samozřejmě mnohem širší záběr než jsou čistírny odpadních vod (ČOV), ale právě v této oblasti spatřujeme největší potenciál.

Rootsovo dmychadlo překonáno?

Roky žijeme v tom, že Rootsovo dmychadlo je to nejlepší možné řešení pro stlačování a dopravu vzduchu co se účinnosti týče. Jak se však vyvíjejí konstrukční dovednosti a hlavně možnosti obrábění, přicházejí na trh dmychadla se šroubovými rotory, která mají sice vyšší účinnost než zmíněná Rootsova dmychadla, ale pouze o několik málo procent. Tak jsme se začali intenzivně zabývat otázkami, jak účinnost našich dmychadel zvýšit významným způsobem. A tak jsme se vydali na cestu mnohem inovativnější – objevili jsme vysokootáčková turbodmychadla.

Turbodmychadlo

První seznámení s turbodmychadlem

Před pár lety jsme na veletrhu poznali korejského výrobce strojních zařízení a na první pohled nás zaujalo speciální dmychadlo. Běžně dostupná řešení na trhu převyšovalo o několik tříd. To, co každého zajímá nejvíc, je účinnost. Vysokootáčkové turbodmychadlo tohoto typu má o 40 % vyšší účinnost než běžné dmychadlo. To v praxi znamená až o 40 % nižší spotřebu elektrického proudu.

V turbodmychadle nenajdete kuličková ložiska, nýbrž speciální vzduchová ložiska, proto je schopné dosáhnout neuvěřitelných 100 000 otáček za minutu. Přitom způsobuje minimální vibrace a hlučnost pouze kolem 80 dB. Vysokootáčková turbodmychadla série MTB mají v průměru o 30 – 40 ℃ nižší teplotu výstupního vzduchu oproti Rootsově dmychadlu, což odpovídá dané vyšší účinnosti o 40 %.

Turbodmychadlo MTB

Rozhodnutí padlo

Budeme vysokootáčkové turbodmychadlo MTB nabízet i našim zákazníkům. Perfektně zapadá do našeho sortimentu pro komplexní odvodňování. I přes vyšší počáteční investici víme, že se to našim zákazníkům ze segmentu ČOV vyplatí. Prokazatelně vyšší výkon a nižší spotřeba mluví za vše.

Vysokootáčkové turbodmychadlo a jeho plusy

Moderní turbodmychadla řady MTB jsou vysoce účinná a snižují spotřebu elektrické energie až o 40 % oproti běžným dmychadlům. A to už v rozpočtu poznáte. To však nejsou jediné výhody, které oceníte:

  • minimální provozní náklady,

  • nízká teplota výstupního stlačeného vzduchu,

  • velmi nízká hlučnost a nulové vibrace,

  • bezúdržbový chod (pravidelně se mění akorát sací filtr),

  • dlouhá provozní životnost a vysoká spolehlivost,

  • kompaktní rozměry,

  • v nabídce mnoho typů podle průtoku, resp. požadovaného výkonu,

  • snadná instalace Plug & Play,

  • možnost vzdáleného ovládání,

  • dodání do 3 měsíců od objednání.

Černé na bílém

Je nám jasné, že většina ČOV už dmychadla, která svůj účel plní, má. Tak proč uvažovat o změně a nemalé investici? Někdy za nás musí promluvit čísla. Úspora je v tomto případě jednoduše vyčíslitelná.

Zde uvádíme jednu případovou studii:

Běžné dmychadlo má na ČOV spotřebu 100 kW.

Běží v průměru 5 000 hodin ročně. 

Za rok tedy spotřebuje 500 000 kW (5 000 × 100).

Cena elektřiny může být 6 Kč/kW.

Ročně nás elektrická energie na provoz dmychadla vyjde na 3 000 000 Kč (500 000 × 6).

Oproti tomu má turbodmychadlo o 40 % nižší spotřebu, tzn. 60 kW.

Běží v průměru 5 000 hodin ročně.

Za rok tedy spotřebuje 300 000 kW (5 000 × 60). 

Cena elektřiny může být 6 Kč/kW.

Ročně nás elektrická energie na provoz turbodmychadla vyjde na 1 800 000 Kč (300 000 × 6).

Roční úspora je tedy v tomto konkrétním případě 1,2 milionů korun. Pořizovací náklady na turbodmychadlo jsou 600 000 Kč. To znamená, že za 6 měsíců máte investici splacenou.

Poznámka: Nutné podotknout, že investice do turbodmychadla se vyplatí v aplikacích, kde je nepřetržitý provoz a tam, kde jsou tlaky aspoň 500 milibarů.

Pomůže nejen čističkám

Ideální uplatnění turbodmychadla je právě na velkokapacitních čistírnách odpadních vod při provzdušňování, neboli aeraci, od 4 000 EO (ekvivalentních obyvatel) až po milion EO. Velký přínos však najdou také v těchto aplikacích:

  • pneudoprava – transport sypkých materiálů (cementárny, pískovny),

  • odvlhčování, sušení a odsíření,

  • fermentace,

  • spalovny.

Jestliže vnímáte investici do modernizace svých odvodňovacích technologií jako krok správným směrem, rádi vám naše turbodmychadlo představíme detailně.